Stowarzyszenie "Wartościowa Książka"

Smakowite książki :)

Dodaj komentarz

iwona-zasuwa-smakoterapia

W listopadzie b.r. członkowie Stowarzyszenia „Wartościowa Książka” podjęli uchwałę o wpisaniu książek autorstwa Iwony Zasuwy pt.”Smakoterapia” oraz „Smakoterapia 2” do Złotego Katalogu Wartościowych Książek.

Praliny z fasoli adzuki, domowa chałwa i sezamki, pieczone pierożki jaglane, wegańskie brownie, krokiety z quinoa, placki warzywne czy czekolada… z gryki  – to tylko niektóre z niezwykle smakowitych specjałów serwowanych przez Panią Iwonę Zasuwę, autorkę bloga Smakoterapia.pl.

Co prawda najbardziej naturalną metodę odżywiania się człowieka przedstawiła Anastazja – bohaterka książek Władimira Megre, ale ponieważ wielu osobom nie jest łatwo przestawiać się od razu na to, o czym ona mówiła (często ze względu na brak jeszcze własnej Przestrzeni bioróżnorodnego Sadu i Ogrodu), dlatego też członkowie Stowarzyszenia „Wartościowa Książka” zdecydowali o wpisie książek Pani Iwony Zasuwy do Złotego Katalogu Wartościowych Książek jako istotnego punktu na drodze ku doskonałemu stylowi odżywiania się.

Autorka niniejszych książek poprzez swoje wieloletnie poszukiwania również doszła do wniosku – jak mówi przytaczane przez nią chińskie przysłowie – że: „Szczęśliwy ten, kto widzi, jak rośnie jego pożywienie”. Zachęca, aby ci, którzy nie mają własnego kawałka ziemi i upraw organizowali się w kooperatywy albo zainteresowali się ruchami społecznymi takimi jak RWS (Rolnictwo Wspierane Społecznie), ponieważ jest to bardzo istotna kwestia: jak było uprawiane Twoje pożywienie, a w momencie, gdy je trzymasz w dłoni jak bardzo „jest już stare”.

„Żeby jednak wszystko się udało, dania były pyszne, smakowite, odżywiające ciało i sycące zmysły, potrzebujesz składników najwyższej jakości. Nie licz na to, że zwyczajna marchewka – miesiącami zalegająca na sklepowej półce, która nie pamięta, jak wygląda ziemia, w której rosła, zabezpieczona przed pleśnieniem, gniciem, a wcześniej przed insektami i chorobami wieku młodzieńczego – odsłoni przed Tobą niezwykłą paletę smakowych doznań. Nie będzie ani soczysta, ani chrupiąca, ani pełna wszelakich dóbr cudownie zasilających Twój organizm. Bo prawdziwie pyszne warzywa to te prosto z pola. Dary od ludzi, którzy szanują zarówno ziemię, jak i odbiorców swoich plonów” – pisze. Dlatego też zawsze najlepiej mieć swoje własne, a jeśli nie ma takiej możliwości należy szukać rolników pasją, którzy uprawiają jak dla siebie, dbając o naszą wspólną Matkę Ziemię.

Produkty należy wybierać świadomie, pamiętając, że: „Wszystko, co naturalne, jest zdrowe, z tym że niekoniecznie dla Ciebie i nie w każdej ilości” (to motto Autorki). Iwona Zasuwa przekonuje, że przejście na zdrowsze odżywianie się każdemu z nas wyjdzie na dobre. Nawet ci, którzy są uzależnieni od silnie skoncentrowanych substancji (takich jak biały cukier) już po pewnym czasie zauważą zmniejszenie zapotrzebowania na nie. Kubki smakowe i organizm potrzebują czasu (min. 21 dni).

Iwona Zasuwa dzieli się swoją wiedzą w sposób szczery, kolorowy i smaczny. Jak twierdzi: zaczęła pisać z czystego egoizmu, kiepskiej pamięci i przyduszona kolanem do podłogi. Jej książki to historia rewolucji kulinarnej, którą przeszła i która narodziła się z miłości do dziecka z licznymi alergiami (na nabiał, gluten i cukier). W „Smakoterapii” oraz „Smakoterapii 2” umieszczone są jej patenty na kulinarny sukces kuchni roślinnej z wcześniej wspomnianymi wykluczeniami. Na plus zasługują niepodkoloryzowane w sensie technicznym zdjęcia własnego autorstwa, przystępny język publikacji oraz przemycone między przepisami wartościowe treści, jak np. to, że: „zła jakość nawet pojedynczego produktu może zadecydować o smaku całej potrawy. Dlatego uczę gotowania intuicyjnego bazującego na fakturze, konsystencji, na indywidualnym guście”.

Polska „Królowa Kaszy Jaglanej” stawia na jakość („Lepiej zjeść mniej, ale zawsze dania lepszej jakości”), z zasady potrawy proste w przyrządzeniu, smaczne i zdrowe. Zdrowie stanowi dla niej wartość nadrzędną.

Naszym zdaniem są to bardzo ciekawe, wartościowe książki. Serdecznie i bezinteresowanie (jak zawsze) zachęcamy do lektury.

„Smakoterapia” może stać się kwintesencją zdrowej kuchni w Twoim domu 🙂

Reklamy

Autor: Wartościowa Książka

Strona poświęcona Stowarzyszeniu "Wartościowa Książka".

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s